Fadd-Dombori

Dombori története

Fadd-Dombori közkedvelt üdülőtelep, a 11 km hosszú holt-Dunaág adta lehetőségeket felismerve kezdték el az 1960-as évektől az üdülőtelep kiépítését: a Volent öbölben és Fadd-Domboriban. Az '50-es években Domboriban, a jelenlegi Gyermek és Ifjúsági Tábor területén egy KISZ-es sátortábor működött.

Ez a tábor csak idényjellegű volt, nélkülözve a megfelelő infrastrukturális hátteret. A hely egyre népszerűbb lett és e népszerűség miatt felvetődött a gondolat, hogy a tábort Faddon, a Duna partján kellene tovább üzemeltetni, de már nem sátrakban, hanem állandó épületekben, hiszen a község adottságai hasonlóak Domboriéhoz, azonban az infrastrukturális feltételei jobbak. A település akkori pártvezetése azonban elvetette a tervet a falusi lányok erkölcsi tisztaságának megőrzése miatt, hiszen a városból érkező "fiatal elvtársak" esetleg rossz hatással lehetettek volna rájuk. Úgy gondolták, jobb, ha Domboriban, a falutól elszeparálva működik a fiatal aktivisták képzése. Gyakorlatilag ez a döntés az elindítója Dombori üdülőtelep kialakulásának.

A '60-as évektől, a tábor kialakítása után beindultak az akkori állami vállalatok beruházásai is. Többen felfigyeltek a terület kínálta lehetőségekre. Elkezdtek épülni a vállalati üdülők (pl.: Megyei Tanács, BM, stb.). Természetesen az akkori pártvezetők ill. a hozzájuk közelállók sem maradtak ki a sorból; megindultak a magánüdülő építések is. Dombori egyre népszerűbb lett. A területre az Állami, ill. Megyei Turisztikai Hivatal is felfigyelt. Megépítették a kempinget, majd a Hullám szállót is. Egyre jobban szaporodtak a magánüdülők, egyre dinamikusabban fejlődött az üdülőhely.

A '70-es években épült ki a központi rész, ABC-vel, postával és más szolgáltatásokkal. A '80-as évek közepén már a mai "III. strand" környéki területeket parcellázták. '89-ben Faddot megelőzve 1 év alatt elkészült a szennyvízhálózat, majd '91-ben az ivóvíz hálózat rekonstrukciója, az új víztoronnyal. Igen nagy beruházással megépült a kajakpálya - amelynek köszönhető a mederkotrás is - de sajnos a várt kajak világbajnokság megrendezése elmaradt, többek szerint mondvacsinált ill. politikai okokból. Ebben az időszakban élte Dombori "virágkorát", felkapott, divatos üdülőhely volt. A fizető strandon óriáscsúszda működött, a strandon alig lehetett szabad helyet találni, a büféknél sorban állás volt, az üdülőkben már kábel tv-n jöttek be a műholdas és magyar adók.

Zöldút

"A Zöldút Te magad vagy!.."

"A zöldutak olyan, többfunkciós útvonalak, melyeket a gyalog, lovon, kerékpáron, illetve más motormentes módon közlekedő vagy túrázó emberek számára hoznak létre..."

Tovább a zöldúthoz

Videók

Helyi termékek


Helyi termelők és termékeik:

Tovább a termékekhez