Pörböly

A település nyomai már a török hódoltság idején, az akkor még szabályozatlan Duna árterében fellelhetőek. Szétszórt halászkunyhók tanyák világa volt, melyet a mocsárvilág elzárt ugyan az akkori közigazgatástól, de egyben megvédte a betolakodóktól is, hiszen míg a helyi emberek rendkívül otthonosan mozogtak a lápvilágban az idegennek ez a szörnyű pusztulást jelentette.

A Duna szabályozása után a megváltozott életfeltételek miatt, alig maradt az emberi életnek nyoma. Az 1900-as évek elejére csak néhány szétszórt tanya maradt, melynek lakói cselédként dolgoztak a szomszédos uradalmakban. Az 1920-as adatok alapján a települést Perbel-nek hívták és Kis-Kun-Solt megyéhez tartozott, részét képezte a Kalocsai Érsekség uradalmának, melyet az Érsekségnek még Mária Terézia, mint uralkodó adományozott a Habsburg-házhoz tanúsított hűsége gyanánt. Az adomány része volt egy 500 ha mezőgazdasági terület, mely ma is a települési közigazgatás része.

Zöldút

"A Zöldút Te magad vagy!.."

"A zöldutak olyan, többfunkciós útvonalak, melyeket a gyalog, lovon, kerékpáron, illetve más motormentes módon közlekedő vagy túrázó emberek számára hoznak létre..."

Tovább a zöldúthoz

Videók

Helyi termékek


Helyi termelők és termékeik:

Tovább a termékekhez